Om Radio AF

Välkommen till Sveriges största studentradiokanal!

Allt du hör från oss, är producerat av cirka 200 ideellt arbetande studenter och sänds direkt från AF-borgen, hjärtat och pulsådern i Lunds studentliv.

Radio AF är en unik radiostation med uppdrag att bevaka studentlivet i Lund och rapportera detta till vår målgrupp och våra lyssnare, i första hand studenterna. Vi är studenternas självklara sällskap i vardagslivet och informerar utförligt om det som händer i staden och är angeläget för studenterna. Dessutom är det bara hos oss du kan höra ny, annorlunda musik innan de når hitlistorna och välja och vraka bland en mängd program – det finns något för alla!

AF är formellt ett utskott i Akademiska Föreningen i Lund – därav namnet, och är även medlem i Studentradion Sverige, studentradiostationernas samarbetsorgan.

Historia

Lund fick tillstånd att starta närradiosändningar 1982 och började med provsändningar den förste november samma år.

Bland de första föreningarna ”i luften” märktes Lunds Studentkår och Akademiska Föreningen som under namnet Radio LSAF sände drygt åtta timmar i veckan, huvudsakligen musik och studentinformation. Efter ett projekt under namnet Radio P4 sommaren 1984 tillsammans med teknologkårens Radio TLTH och det kommunala Hemgårdens Radio Concorde, slog sig dessa tre stationer samman under namnet Radio AF.

Ett av syftena med att dra igång detta radioprojekt var att påverka opinionen i riktning mot en fri radio och man samlade första sommaren in 40 000 namnunderskrifter till stöd för ett reklafinansierat Radio P4.

Radio AF/P4 fortsatte sedan under hela åttiotalet med att på sommaren kalla sig Radio P4, med en mer ungdomlig profil och under terminerna för Radio AF, som fortsatte att satsa på studentinformation. Flera av dagens största radiopersonligheter kommer ursprungligen från denna tid.

I juni 1991 flyttade Radio AF till sina nuvarande lokaler i AF-borgen, centralt i Lund, och började sända på frekvensen 99,1 MHz.

Sveriges fetaste studentradio

Under 90-talet formades Radio AF åt olika håll, men en genomsyrande ton var att stationen presenterades som ett gediget alternativ till de regelrätta kommersiella radiokanalerna och Sveriges Radios utbud. Med sin alternativa musikprofil och varierande programinnehåll lockades många lyssnare och många framtida medieprofiler till att söka sig till Radio AF.

Radio AF – studentradion i tiden

2000-talet bjöd på ett förnyat intresse för studentradioverksamhet, och många av årtiondes P3-profiler hade börjat sin bana med diverse program på Radio AF.

Radio AF fortsatte också befästa sin roll som en mediekanal för framtiden, genom att vinna Stora Radiopriset flera gånger, och banade väg för ny mediekonsumtion genom att satsa hårt på nätinnehållet och tillgänglighet på digitala plattformar för morgondagens studenter.

Med en ung professionalism, drivande journalistik, och ett otroligt brett programutbud sätter Radio AF sig på en oerhört hög nivå av medieproduktion. Vi levererar morgondagens programkoncept och en kreativ frizon för studenter med radiointresse, alltid blandat med purfärsk ny musik.

Musiken

Tack vare våra hängivna musikläggare är Radio AF ofta långt före alla andra kanaler – inte sällan unika i Sverige med att spela vissa artister. Vår ambition är att uppnå och behålla en bra balans bland det bästa av det aktuella inom pop, rock, indie, hiphop, r ‘n’ b och electro – såväl från svenska som utländska artister.

De har varit på Radio AF

Amelia Andersdotter (politiker), Anders Johansson (komiker), Behrang Kianzad (författare), Björn af Kleen (journalist), Jesper Rönndahl (komiker), Jesse Wallin (radioprofil), Henrik Kervall (Creative Director SR), Karin Hübinette (journalist), Lisa Bergström (producent), Marjaneh Bakhtiari (författare), Måns Nilsson (komiker), Rakel Chukri (journalist), Simon Svensson (komiker), Tara Moshizi (journalist), Tobias Wallin (producent)

Se studion!

Allting i bild

Missa ingenting!

Det senaste i din feed