• Lyssna.

  • Studentaftonpodden: 20170420

Download

Den 14:e februari arrangerades en Studentafton​ till minne av Hans Rosling​. Under aftonen höll den före detta arbetskollegan Staffan Landin ett anförande i syfte att föra Roslings budskap vidare. Anförandet finns nu att lyssna på i Studentaftonpodden​ och hittas på www.radioaf.se eller direkt i din podcastapp. Lyssna till personliga anekdoter som nyanserar bilden av den folkkäre professorn och som hjälper oss att minnas hans gärning.

Aftonen inleddes med en filmvisning av dokumentären och personporträttet ”Roslings Värld”. Dokumentären finns att ta del av på Gapminders YouTube-kanal: https://goo.gl/JsSvl7

Hans Rosling var läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet i Stockholm. 1975 tog han sin läkarexamen vid Uppsala Universitet, och 1997 utnämndes han till professor i internationell hälsa. Rosling blev känd som en älskvärd folkbildare som med sin säregna scenpersonlighet tillgängliggjorde information som gav vanliga människor en djupare förståelse för omvärlden. Under sin tid som lärare medverkade han i utvecklingen av statistiska verktyg som med fokus på bubbeldiagram år 2005 resulterade i grundandet av stiftelsen Gapminder. Gapminder arbetar med att synliggöra statistik och sprida förståelse för utvecklingsfrågor.

Staffan Landin är journalist och arbetar idag som frilansande skribent och föreläsare. Landin var anställd på Gapminder mellan 2007 och 2010. Idag föreläser han med fokus på global utveckling och fattigdomsbekämpning.

Hans Rosling avled i sviterna av cancer den 7:e februari 2017.

Studentaftonpodden är ett samarbete mellan Studentafton och Radio AF​.